Vecka 36



Min otroligt overkligt stora & runda mage.. man tänker inte på de, förens man ser den på bild, hahaha
FAST DET ÄR FAKTISKT BARA 1 UNGE!

Idag jobbade jag min sista dag, såå nu e ja äntligen sjukskriven fram till förlossningen..
Nu känns det att det är nära.. massa saker som man ska göra så dagarna å veckorna går fortare..
Imorgon blir det besök hos maria på mvc, sen ska ja träffa en till tjockis, heheh Tove.
Hämta vagnen som äntligen är klar.
Onsdag ska ja Å alexandra fixa med spjälsängen.. måla om den till vit.
Torsdag e de föräldrar kurs sen kanske jag ska gå¨på cats premiären på cirkus om mamma´s kära arbets kompis ger med sig.. *Hoppas*
Fredag.. inget planerat
Lördag grillning hos svärföräldrarna.
Söndag.. inget bestämt..


Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.
Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.

Barnet: Nu väger barnet mellan 2200-2500 gram och längden är ungefär 45 centimeter. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.

Puss å hej..

5 veckor kvar!

37 dagar kvar till beräknad förlossningsdatu.. helt sjukt vad tiden går fort..

Nu känns det som om H*n inte får plats längre rör sig å bökar runt massor hela tiden! Men det är mysigt och ja kommer säkert sakna de sen när bebisen är ute.

Vill Lägga till ett STORT grattis till Claes & Pernilla som fick sin dotter Linneá  20/8 2009

Vecka 35

Kroppen: Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen.
Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.

Barnet: Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött.


Nu blir det frukost time--- och tv.. för ja behöver inte skynda mig på för jag jobbar eftermiddag idag.. känns lite dumt eftersom ja va på väg upp till jobbet när de ringde och bytte tid.. jaja thats life...

puss å hej


vecka 34

Kroppen: Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.
Många börjar fundera allt mer på förlossningen. Det är vanligt att man är orolig för att något ska hända. Du kan vara orolig för att du har mått ”för bra” och tänka att ”det får inte vara så här lätt”. Eller så tänker du motsatsen, ”allt har varit så jobbigt, det kanske inte är meningen att jag ska få vara glad”. Det är vanligt och helt normalt. Även som partner kan man ha många funderingar. Det är svårt att förbereda sig på att vara ett bra stöd när man inte vet vad som väntar. En del blivande pappor eller partners kan uppleva tanken på förlossningen som skrämmande.

Barnet: Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett, vid denna tidpunkt kan barnet utan vidare överleva utanför livmodern. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster.


Vecka 33

Vecka 33

Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.

Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.


Mattips!
Lika viktigt som annars är det att äta en varierad kost. På så sätt är det lättare att du får i dig det du behöver i form av protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler.

Ät gärna:
500 g frukt och grönt varje dag
Fisk 2–3 gånger i veckan. Fisk och skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen, som är viktiga nu när du är gravid. Fet fisk som lax och makrill innehåller också omega 3-fett.
Lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt, cirka 5 dl per dag.
Kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag.
Bröd och potatis, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, helst fullkornsalternativ.
Drick gärna vatten till maten och när du är törstig.
Källa: Livsmedelsverket  


Lite magbilder


12:e Maj (vecka 20)


1:a Juni (vecka 23)




17:e Juli (vecka 29)

Ska fixa fler bilder (mamma har massor som hon tagit på mig)


Packat väskan...

NU har vi äntligen packat den så kallade BB väskan, som man ska ha med sig in till BB när det är dags..
Rickard har typ tjatat hela semestern.. nu äntligen har det blivit av.. fast vi e inte klara.. ja har packat lite bebis kläder och ett par byxor till mig och en amningsbh.
Rickard har packat några tröjor och underkläder..
fortsätter lite smått nu, ska se till att kameran e laddad och klar att använda!

Jag va på Ikea nu i veckan med natta och handlade allt som ska finnas i baby rummet :)
Köpte 2 jätte fiina blomlampor och tillbehör till spjälsängen och en matta och lite annat smått..
Kom även hem med ett nytt bord till vardagsrummet. (Vill inte ha glasbord längre)

På måndag får vi äntligen nycklarna till den nya lägenheten som vi köpte första dagen på vår semester, gud vad ja har längtat, äntligen ska man få fixa och dona...
Johanna ska få hjälpa mig att måla om baby rummet från blått till vitt.. :)

På måndag börjar jag även att jobba.. känner inte alls för det.. men ska till bm på tisdag och sen till farbror doktorn, då får vi se vad han tycker..

Ikväll har jag varit på midda hemma hos Linda & patric å Felicia. (patric jobbade) Å carro & Charlie var oxå med, sen kom sofie över en stund.
Trevlig kväll med god mat och ett gott skratt,, eller många roliga minnen som vi kom på, heheheh

Imorgon Kommer äntligen Alexandra hem, som jag har längtat!

Vecka 32

Kroppen:
Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

Ja nu känner man verkligen att man har en bebis i magen som rör sig hela tiden, det här kommer nog bli en natt ugla precis som sin mamma & pappa.. sparkar varje kväll och rör sig mycket..

nu e det 61 dagar kvar till beräknad förlossning!

Puss å hej


RSS 2.0