Vecka 31

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

såå här länge har man levt hittills!

Janine calculated how long she has been alive, and the result was: I was born on a Saturday and since my birthday...
I've been living for 25 years
I've been living for 301 months
I've been living for 9,160 days
I've been living for 219,846 hours
I've been living for 13,190,814 minutes
I've been living for 791,448,868 seconds
My heart has beaten more than 923,356,980 times!

:)

10 veckor kvar!

Om allt blir som det ska, så har jag 75 dagar kvar till beräknad förlossning!
Fast han/hon får gärna komma ut tidigare! (vill bara flytta in i nya lägenheten så allt är klart när han/hon kommer till oss!

I helgen har jag och sofia kollat på förlossningar.. puh.. man blir faan rädd... ja kommer dö!

10 veckor kvar, kommer det gå fort? hittills har det gått väldigt fort måste jag säga.

Jag ska tamefan göra en egen t-shirt där det ska stå "NEJ DET ÄR INTE TVIOLLINGAR"

Vecka 30



Kroppen
: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

puss å hej!

Dag :78

Jag är på dag 202 av 280.
Jag är i vecka 29.
Jag har gått 28 fulla veckor och 5 fulla dagar (v28+5).
Jag är i 7:e kalendermånaden.
Jag är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Jag är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Fre 2 okt 2009 
Jag har 78 dagar kvar till beräknad förlossning.

Vecka 29.

Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.

puss å hej

Födelsedagar!

Nu har vi alla fyllt år, nästan.. Magda & Michelle kvar!
Familjen är avklarad!

Jag har fyllt 25 år och haft kalas.
Kändes lite konstigt att bjuda på stor fest med en massa bål och dricka.. då man va nykter, men jag klagar inte.. snart får jag ju de ja har väntat på sååå länge.

Tack till er alla underbara som kom å fira min 25års dag! Och ett stort tack till alla fiiina presenter. :)

Igår gick man ÄNTLIGEN på semester i 4 veckor.. gud såå skönt.
Man hoppas bara vädret ska vara bra, kul att man just nu sitter inne... för att det vräker ner och åskar & blixtrar!
SKIT!!!!

Ikväll blir de grill party på tommys-- Pärtan har fixat, vilken grabb vi har!
De behöver inte komma sol till senare ikväll, bara de slutar regna!

Idag är jag i vecka 28 och tiden går så otroligt snabbt.. det måste ju vara en fotbollsspelare inne i megen, gud så h*n sparkar å har sig där inne.

Vecka 28

Kroppen: Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10-30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma.

Till LINDA -- Tänker på dig!

puss å hej




RSS 2.0